Limfterapevtka odgovarja
na vaša vprašanja

V telesu imamo dva transportna sistema, krvni in limfni. Krvni sistem črpa srce, limfni sistem pa pomožne črpalke, kot so mišice, utripanje arterij in peristaltika črevesja. Venski in limfni sistem sta vzporedna, oba imata zaklopke, ki spuščajo tekočino le v eno smer. Naloga limfnega sistema je, da odstranjuje odvečne beljakovine, maščobne celice, vodo in strupe iz telesa. Ob limfnih žilah imamo v telesu bezgavke, ki prečistijo limfno tekočino, odvečno breme pa se z urinom izloči iz telesa.

Če limfne ali venske zaklopke ne delujejo pravilno in so oslabljene, pride do vračanja tekočine in tako nastane oteklina ali limfedem. Razlogov za otekanje je veliko: premalo gibanja, dolgotrajno sedenje, posledica bakterijske okužbe – šena, slabih venskih žil, itd. Limfedemi so lahko tudi prirojeni. Ti nastanejo zaradi odsotnosti limfnih žil, zaradi premalo razvitih limfnih žil, limfnih zaklopk ali bezgavk. Največkrat pa oteklina nastane zaradi odstranjenih bezgavk pri onkoloških bolnikih. V primeru raka na dojkah pogosto odstranijo bezgavke pod pazduho, kar lahko povzroči otekanje roke. Noge pa otekajo po odstranitvi bezgavk v dimljah v primeru rakov rodil.

Ročna limfna drenaža vidno pomaga ljudem z edemi, učinek je takojšen – ljudje ne čutijo več težkih nog, oteklina splahni, bolečina popusti. V medicinske namene se uporablja v primeru zvinov in zlomov, v primeru zatekanja in hitrejšega celjenja kože ter tkiva, v primeru edemov po operacijah, pri hematomih, brazgotinah, opeklinah, motnjah prebavnega trakta ter pri ljudeh, ki imajo odstranjene ali poškodovane bezgavke. Za kozmetične namene pa jo uporabljamo v primeru aken, rozacee, celulita, podočnjakov, med hujšanjem, za sprostitev telesa. Drenaža je torej primerna za vse ljudi, ne glede na starost, saj s pomočjo bezgavk čisti telo »strupov« in s tem izboljša imunski sistem.

Vzrokov za zastoj limfne tekočine je lahko več. Med najpogostejše sodijo:

– debelost (kadar je indeks telesne mase 25 ali več),

– oslabljene venske zaklopke,

– odstranjene ali poškodovane bezgavke po kirurških posegih (najpogosteje pri raku),

– primarni limfedemi, ki so posledica premalo razvitih ali nedelujočih limfnih žil, zaklopk ali bezgavk v telesu,

– različne poškodbe in vnetja (zlom, zvin, bursitis, šen, …),

– premalo gibanja,

– obsevanje predela telesa (pri raku),

– dehidracija telesa; ob pomanjkanju tekočine telo iz notranjosti celic sprosti vodo v zunajcelični prostor, kjer je prisotna limfna tekočina, kar povzroči otekanje.

Ročna limfna drenaža je odsvetovana ljudem s srčnim popuščanjem, ker s tekočino dodatno obremenimo srce, v primeru tromboze, pri akutnih vnetjih (povišana telesna temperatura, virusna in bakterijska vnetja, …) in pri ljudeh z malignim tumorjem (vendar se tudi pri takih bolnikih lahko izvaja drenaža za lajšanje, če tako odredi zdravnik).

Priporočamo kolesarjenje, hojo, prhanje s hladno vodo, ohranjanje zmerne telesne teže in dihanje s trebušno prepono, ki spodbuja globok limfni sistem.

V primeru limfedema je pomembno, da posameznik:
– ne izpostavlja predela visoki temperaturi (npr. soncu, savni, …),
– redno nosi kompresijska oblačila,
– pri delu uporablja zaščitne rokavice,
– se zaščiti pred piki insektov,
– ukrepa ob vsakem poslabšanju stanja.

Manualno limfno drenažo izvajam po tehniki dr. Voddra, ki je dokazano najučinkovitejša ter obenem varna tudi za bolnike, ki so jim odstranili bezgavke. Drenažo prilagodim glede na potrebe, vsakemu bolniku posebej. Hkrati pa bi opozorila, da se pri poškodbi ali pri odstranitvi bezgavk strojna limfna drenaža lahko uporablja le v kombinaciji z ročno Voddrovo tehniko in pod nadzorom terapevta. Pri strojni limfni drenaži se namreč odvaja predvsem voda, beljakovine pa zastajajo, kar lahko vodi do trde, fibrotične otekline in s tem poslabšanja stanja.

Po ročni limfni drenaži takoj sledi kompresijsko povijanje z večplastnimi povoji, pacientom pokažem terapevtske vaje in razložim, kako negovati kožo v predelu otekline. Kombinirana terapija limfedema je uspešna le, če je izvajana v celoti.

Pacienti lahko do limfne drenaže pridejo v okviru javnega zdravstvenega sistema, vendar so zaradi pomanjkanja limfterapevtov čakalne dobe zelo dolge, zato smo zasebniki lahko v pomoč ljudem, ki zaradi svojega stanja potrebujejo redno in vzdrževalno terapijo.

Pretok limfne tekočine najučinkoviteje spodbudi ročna limfna drenaža. Z njo odstranimo večje beljakovine, vodo, strupe in odmrle celice. Učinkovito je tudi nošenje kompresijskih oblačil in povijanje s povoji. Poleg tega pri odplavljanju limfe pomaga gibanje – predvsem plavanje, kolesarjenje in hoja, saj se s krčenjem mišic aktivirajo limfne žile, ki potekajo ob dolgih mišicah.
V kompresijskem oblačilu je priporočljivo izvajati vaje, ki jih pokaže limfterapevt. Zaradi kompresije je namreč odtok limfne tekočine še večji.
Priporoča se tudi globoko trebušno dihanje, ki spodbudi krčenje in raztezanje globokih limfnih žil. Posledično se limfna tekočina iz prsnega dela prelije v venski sistem.

Na osnovi kliničnih rezultatov so oblikovana tudi priporočila za dieto pri ljudeh z limfedemom:

– zmanjšanje vnosa dolgoverižnih maščob,

– zadosten vnos tekočine in beljakovin,

– doseganje zdrave telesne teže z manj ogljikovih hidratov,

– omejen vnos soli,

– protivnetna prehrana, uživanje živil z veliko antioksidanti in vlakninami,

– uživanje probiotikov in prebiotikov.

V primeru vsake večje poškodbe pride do akutnega otekanja dela telesa zaradi stisnjenih ali poškodovanih limfnih žil. Ročna limfna drenaža spodbudi odtok produktov vnetja, ki nastanejo ob poškodbi, v bezgavke, kjer se celice vnetja uničijo. Hkrati se v bezgavkah limfna tekočina prefiltrira in zapušča bezgavko čistejša. Drenažo je zato priporočljivo začeti izvajati že isti dan, ko je poškodba nastala, oziroma čim prej, saj z njo spodbudimo regeneracijo limfnih žil in hkrati tudi zmanjšamo bolečino.

Vzrok nastanka t. i. sekundarnega limfedema, ki se pojavi po različnih kirurških posegih, hudih poškodbah tkiva, obsežnejših brazgotinah ali obsevanjih, je poškodba limfnih žil, zato je moten pretok limfne tekočine. Pojavi se neravnovesje med proizvajanjem limfne tekočine v telesu in njeno absorpcijo v limfne žile, zato se voda in predvsem beljakovine začnejo kopičiti v telesu. Limfedem se lahko razvije nekaj mesecev ali pa tudi več let po zdravljenju oziroma obsevanju. Neposreden vzrok nastanka je lahko tudi vnetje zaradi pika žuželke, poškodba kože zaradi ureznine ali vboda ter preobremenitev prizadete okončine.

Glede na opisano sklepam, da gre pri vas za začetno stopnjo kronične, limfne otekline. Priporočila bi vam kombinirano obravnavo limfedema: z ročno limfno drenažo se bo nastala oteklina zmanjšala, po drenaži pa je treba roko poviti s kompresijskimi povoji, saj se s tem podaljša učinek ročne limfne drenaže. Večkrat dnevno bi bilo smiselno izvajati terapevtske vaje, ki vam jih pokaže usposobljen limfterapevt. Priporočam vam tudi obisk zdravnika, ki vam bo predpisal kompresijsko rokavico.

Zdravljenje bolnikov z limfedemom je kompleksno, sestavljeno iz večih faz.
V prvi fazi se z ročno limfno drenažo limfno tekočino pomaga odplavljati, oteklina se na ta način mehča in zmanjša. Drugi,enako pomembni del terapije, je kompresijsko povijanje. 
Med posameznimi terapijami oz po vsaki limfni drenaži, je potrebno roko ali del telesa, ki je obravnavan, poviti s kratkoelastičnimi povoji,kar stori limfterapevt in vam da nadaljna navodila.
Na kakšen način pa to doma naredite sami, vas prav tako nauči limfterapevt, druga možnost pa je, da dnevno nosite po meri izdelano kompresijsko rokavico, s katero lahko normalno delate in telovadite.
Na ta način se stanje, ki smo ga dosegli z drenažo ohranja. V primeru, da predel med posameznimi limfterapijami kompresijsko ni povit, bo limfna tekočina ponovno začela zastajati in edem se bo vrnil.

Znaka, ki ju omenjate sta značilna za akutno streptokokno vnetje, t.i. šen, za katerega je značilna bolečina, ostro omejena rdečina in vročina. Vnamejo tudi limfnih žile in področne bezgavke. Zaradi uničenih limfnih žil pogosto pride do zastajanja limfe, kar sproži nastanek fibroznega tkiva in limfedema. Prizadeti del telesa ne zmore več kakovostno opravljati fizioloških procesov, zato je oteklino nujno pravočasno ustaviti. Po antibiotični terapiji postane koža na predelu šena tanka, lahko se lušči, nastanejo razpoke, ki omogočajo bakterijam prosto pot v telo. Šen se lahko zato ponovno pojavlja tudi, če koža ni ustrezno negovana. Z zmanjšanjem limfedema z ročno limfno drenažo in kompresijskim povijanjem preprečimo nastajanje novih okužb na tem predelu.

Več si lahko preberete v Ločanki, prilogi Gorenjskega glasu.

Vaša vprašanja lahko naslovite nanje ali pa name osebno preko telefona ali elektronske pošte.

Limfna drenaža Škofja Loka
Limfna drenaža Škofja Loka