Nega kože pri limfedemu

Skrb za nego kože je pomemben del ravnanja z limfedemom. Cilj je ohranjati zdravo, dobro hidrirano in predvsem nepoškodovano kožo.

Limfna drenaža Škofja Loka

Koža, naš največji organ, je sestavljena iz več plasti:

  • epidermisa (vrhnja plast),
  • dermisa (srednja plast) in
  • hipodermisa (notranja plast).

Te pokrivajo spodaj ležeče mišice in organe. Koža je prva obramba, ki varuje telo pred različnimi infekcijami.

Z leti se koža tanjša, postaja izsušena in manj elastična. Zmanjša se tudi pretok krvi in zato postane šibka tudi obramba kože. To povzroči povečano prepustnost vrhnje plasti kože, kar poveča tveganje za pojav infekcij.

Limfni sistem odstranjuje snovi, ki so v telo prišle tudi preko kože in hkrati kontrolira mikrocirkulacijo kože in podkožja. Mikroorganizmi in nezaželene snovi se preko površinskih limfnih kapilar odplavijo iz tkiva v limfne bezgavke, kjer se prečistijo in uničijo. Kadar je limfni pretok zmanjšan, funkcije v tkivu postanejo motene in upočasnjene. Nevarnost infekcij se poveča, če je telesna obramba preko kože poškodovana in kadar tekočina polna mikroorganizmov in proteinov zastaja v tkivu.

Koža je na predelu, kjer je prisoten limfedem, tanjša, lahko tudi luskava, kar poveča možnost razpok, zato je posledično tudi bolj prepustna za različne mikroorganizme.

Limfedem, Limfna drenaža Škofja Loka

Najbolj pogosta okužba pri osebah z limfedemom je šen. Povzroča ga bakterija streptokokus. Vsako lokalno ali sistemsko vnetje povzroči povečanje limfnega bremena, kar še poveča že nastali limfedem. Z večanjem limfedema se poslabšuje tudi stanje kože, kar vodi do zmanjšane obrambe kože in novih vnetnih reakcij.

Skrb za nego kože je je sestavljena iz opazovanja, čiščenja, vlaženja in hranjenja kože.

Kožo z dnevnim opazovanjem spoznamo in hitreje opazimo morebitne spremembe (izsušena koža, glivice, hiperkeratize, folikulitis, …) in poškodbe (piki, rane, ureznine, opekline, …). Tako jo lahko na primeren način oskrbimo, da se zmanjša možnost infekcije.

Dobro je tudi, da se poleg opazovanja kožo tudi otipa. Če je koža bolj topla kot ponavadi, je lahko to znak lokalno povišane temperature, ki nakazuje vnetje podkožnega tkiva.

Priporočljivo je nežno čiščenje kože, ki s površine kože ne odstranjuje maščobnega lipidnega dvosloja.

Kreme naj bodo iz naravnih sestavin, vsebujejo naj vlažilce, lahka olja, sestavine za krepitev lipidne bariere in snovi za pomirjanje.

 
Limfna drenaža Škofja Loka