Limfedem

Znaki limfedema:

  • Občutek teže in polnosti v okončini
  • Oteklina, ki se ne zmanjša
  • Zmanjšana gibljivost v zapestju ali gležnju
  • Napeta koža v predelu otekline

Kadar limfni sistem ne deluje pravilno, se pojavi oteklina oz. limfedem.

Poznamo dve vrsti limfedema:

Primarni ali prirojeni limfedem nastane takrat, ko limfno žilje in bezgavke niso dovolj razvite. Tak limfedem predstavlja le manjši del te bolezni. Pojavi se ob rojstvu, v puberteti ali v odrasli dobi.

Sekundarni ali pridobljen limfedem je pogost pri ljudeh, ki so se zdravili za malignimi obolenji,po odstranitvi bezgavk in obsevanjih. Nastane tudi kot posledica večjih poškodb, operativnih posegov, vnetij, infekcij – pogosto po šenu.

 
Limfedem, Limfna drenaža Škofja Loka

V prvi stopnji bolezni zdrave limfne žile še zmorejo odplaviti limfno tekočino. V teh primerih se otekanje pojavlja čez dan, čez noč pa oteklina splahni. Če takrat limfedema ne zdravimo, se razvije druga stopnja limfedema, pri kateri je oteklina prisotna že zjutraj in tekom celega dneva. V tretji stopnji pa je prisotno veliko otekanje in druge težave, kot so limfne ciste, fistule, koža postane rdeča ali temno rjava, pojavijo se vnetja in rane.

Limfedem, Limfna drenaža Škofja Loka

Zdravljenje limfedema

Kot najučinkovitejša metoda zdravljenja se je pokazala kompleksna dekongestivna terapija (KDT), ki vsebuje:

Ročno limfno drenažo po dr. Voddru

Metodo sta razvila dr. Vodder in njegova žena v začetku prejšnjega stoletja v Franciji. Kasneje so na njen razvoj vplivali različni strokovnjaki, jo dopolnili ter vključili v koncept kompleksne obravnave limfedema za zdravljenje oseb z limfostatičnimi obolenji.

Limfedem, Limfna drenaža Škofja Loka

Zunanjo kompresijo s povoji

Kompresijsko povijanje s kratkoelastičnimi povoji takoj po MLD in kompresijske nogavice ter rokavice za vzdrževanje stanja limfedema. Zunanja kompresija prepreči ponovno otekanje okončine.

Limfedem, Limfna drenaža Škofja Loka

Terapevtske in dihalne vaje

Aktivne vaje, ki jih bolnik izvaja po navodilih usposobljenega limfnega terapevta. Poleg terapevtskih vaj so priporočljivi tudi športi kot so plavanje, hoja, kolesarjenje (slednje ne v primeru limfedema na roki) in pravilno trebušno dihanje.

Limfna drenaža Škofja Loka

Nego in redno pregledovanje kože

(preventivnega pomena)

Kožo je potrebno negovati z nežnimi mili, ki kože ne smejo izsušiti in naravnimi kremami. V fazah celostne obravnave limfedema je potrebno ohranjati zdravo, čisto in primerno hidrirano kožo.